torsdag 30 april 2020

Vecka 18

Fyra dagar i skolan denna vecka då det är 1 maj på fredag. Något kyligare har det varit i veckan och många hade fått ta fram sina vantar och mössor igen.
Veckans ämnen har varit matematik, svenska, SO och NO.  
I matematiken har eleverna arbetat med centimeter och meter, gram och kilogram. Vi har jämfört mellan uppskattning och hur det sedan är i verkligheten och vad skillnaden är mellan. Eleverna har fått i uppgift att se vad olika saker väger som man har på frukostbordet till exempel. Nästa vecka ska vi väga olika föremål och vi ska göra en vågskål för att se om vissa saker kan väga lika trotts storlek med mera.
Svenskan har det arbetats med läsförståelse, rättstavning, sammansatta ord, skrivit vidare och redigerat sina berättelser.

I ämnet NO har vi arbetat temat kring fjärilar. Lärt oss att läskiga djurnamn inte alltid är läskiga i verkligheten. I SO har eleverna arbetat klart med ”pantresan” och  alla grupper har redovisat sina arbeten för varandra. Arbetet med Pantresan finns uppe på väggen utanför matsalen.
Eleverna har fått arbetat kring valborg och har i bilden fått göra sin egen brasa i illustration i oljepastell och siluettritning. (se bild)

Tina har haft musik med eleverna den här veckan.
Idrotten har eleverna varit i skolskogen som ligger bakom sjukhuset. Här kommer Marcus fortsätta att ha idrotten för eleverna någon vecka till framöver.


Nästa vecka: Vecka 18
Måndag:        Studiedag Ingen skola, Fritids är öppet.
Tisdag:          Idrott på skolan
Onsdag:         Ta med mappen till skolan
                      Idrott i skolskogen
Torsdag:        Läxmappen med hem.
Fredag:           

1 maj, röd dag.
4 maj, skolan stängd. Studiedag
21 maj, Kristihimmelsfärdsdag (en röd dag)
22 maj lovdag
12 juni Skolavslutning 
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Veckans frågor/funderingar:
Varför firar vi valborg?
Vad väger ett smörpaket hemma och vad väger annat som finns hemma?
*  *  *
Ha en fin helg

måndag 27 april 2020

Återvinning i Pantresans regi

Vi har arbetat med Pantresan!
Vi har sett fem avsnitt där vi följt Paloma och hennes klasskamrat i serien och fått lära oss uppfinna nya miljösmarta saker på Framtidsakademin. Miljösmarta och hållbara uppfinningar är sådana som tillverkas av återvunnet material, sådana som gör att man behöver mindre nytt material, som kräver mindre energi eller som är bra för miljön på andra sätt. Den första lektionen pratade vi om plast, ett material som är bra på många sätt men som också är viktigt att återvinna.
Frågor som vi ställde oss:
Vad är plast gjort av?
Hur återvinns plasten när du pantar?
Vad händer med plasten om du slänger den i plaståtervinningen?
Vad händer med plasten om du slänger den i soporna?

Att återvinna saker sparar energi eftersom man använder material som redan finns. Ofta gör det också att avgaserna, alltså koldioxidutsläppen, minskar – eftersom man tar bort en stor del av tillverkningen. När vi pantar en flaska till exempel, så återvinns plasten och det mesta av den blir nya flaskor. Det sparar massor med energi och koldioxid jämfört med att pumpa upp ny olja som det sen ska tillverkas ny plast av. På samma sätt fungerar det med andra material som vi sorterar och återvinner. Ju bättre sorterat, desto snabbare kan det bli nya material och desto mer energi kan man spara!
Vi tog reda på mer om koldioxid – vad är det egentligen?
Vad kan man göra idag för att släppa ut mindre koldioxid?
Kolla hur Pantamera gör för att släppa ut mindre koldioxid här!

Metall går att smälta ner och återvinna hur många gånger som helst utan att kvalitén blir sämre. De flesta dryckesburkar i Sverige är gjorda av en metall som heter aluminium. Eftersom de är gjorda av samma material är de pantade burkarna lätta att återvinna till nya burkar, till skillnad från till exempel det som slängs i metallåtervinningen där många olika metaller blandas.
Vi tog reda på
Hur blir burken en ny burk när du pantar?
Vilken märkning ska finnas på en metallburk för att det ska vara pant på den?
Vad som händer med burken när du pantar här! Vi tog reda på mer om metallåtervinning här!

Energi, och framför allt att spara energi är något vi pratar mycket om idag. Men begreppet är kanske inte helt självklart. I vissa fall menar vi att vi ska använda mindre el, i andra fall är det kanske drivmedel vi menar. När man pratar om hur mycket energi som sparas när vi pantar och återvinner, jämför man med hur mycket energi som skulle gått åt om vi istället skulle göra nytt material.
Frågor som ställdes var:
Vad är energi? Vilka saker i klassrummet vi är i kräver energi?
Vi tog reda på hur mycket energi vi sparar när vi pantar i energikalkylatorn, här! (gör gärna den hemma tillsammans med ert barn)

Slutligen summerade vi vad vi lärt under Pantresan i form av grupparbete som sedan redovisats för varandra. Arbetet kommer att kunna beskådas utanför matsalen i stora skolhuset fram till sommarlovet.

Finns fler äldre serier sedan tidigare år som ni kan se på hemma om ni skulle vilja fortsätta arbetet även hemma. Kunskap är coolt. 
https://pantamera.nu/pantresan/#component-114340-3


lördag 25 april 2020

Vecka 17


Soliga dagar och värmen har anlänt denna vecka och med det har det även kommit en hel del fjärilar ute.
I matematiken har eleverna arbetat med centimeter och meter, liter och deciliter. Vi har jämfört mellan uppskattning och hur det sedan är i verkligheten och vad skillnaden är mellan. Intressanta samtal kring det har det varit. Ett exempel var en hink/tunna som vi har i klassrummet, eleverna trodde att den rymde 7-9 liter, men sedan efter noggrann koll tillsammans visade det sig att den faktiskt rymde 13 liter.
Svenskan har det arbetats med läsförståelse, rättstavning, sammansatta ord, skrivit vidare och redigerat sina berättelser. Eleverna har även arbetat med olika texttyper så som fakta, berättelser, dikter, annonser och brev.

I ämnet NO har vi påbörjat temat kring fjärilar. En av eleverna i klassen hade fångat in tre fjärilar som vi hade i en bur så vi kunde alla se de under två dagar innan de släppte tillbaka ut i det fria. Temat som vi påbörjat är förberedelser inför att våra larver ska komma kring den 5 maj. Vad äter en larv och hur ser en fjärilslivscykel ut. Ägg, larv, puppa och fjäril.
I SO har eleverna arbetat klart med ”Pantresan” och i nästa vecka kommer alla grupper få redovisa för varandra om det arbetet som de gjort i veckan. Sedan kommer elevernas arbete att sättas upp utanför matsalen så att alla på skolan kan se deras arbete i ”Pantresan”.
Vi har även pratat och arbetat kring ”Earth day” (jordensdag), en dag som sedan 1970 firats varje år den 22 april runt omkring i världen. En dag att tänka lite extra på hur vi behandlar vår planet som vi lever på.

Tina har haft musik med eleverna den här veckan.
Idrotten har eleverna varit i skolskogen som ligger bakom sjukhuset. Här kommer Marcus fortsätta att ha idrotten för eleverna någon vecka till framöver.

Då är det dags igen och kolla sina barns hår. Just nu florerar det löss på skolan igen. Ta gärna helgen till att se över håret noga, det går även än vattkoppor på skolan.


Nästa vecka: Vecka 17
Måndag:       
Tisdag:          Idrott på skolan
Onsdag:         Ta med mappen till skolan
                      Idrott i skolskogen
Torsdag:        Läxmappen med hem.
Fredag:           

4 maj, skolan stängd. Studiedag
1 maj, röd dag.
21 maj, Kristihimmelsfärdsdag (en röd dag)
22 maj lovdag
12 juni Skolavslutning 
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Veckans tre frågor/funderingar:
En långdragen ädelmetall….25 gram….?
100.000 blommor…. Dyr krydda?
Enda underverket som är kvar?
*  *  *
Ha en fin helg

tisdag 21 april 2020

Trygga barn på nätet

De flesta kontakter som barn har på nätet är positiva och givande, men det gäller ändå att vara uppmärksam då det händer att barn råkar illa ut. Utsatthet på nätet ser olika ut och förändras konstant i och med utvecklingen av nya plattformar och användningsområden. Det kan handla om mobbning och utfrysning, att privata bilder hängs ut på sociala medier eller om vuxna som lurar barn i syfte att utsätta dem för övergrepp.

I skolan i Nyköpings arbetar vi hela tiden med samtal om internet ur olika synvinklar. Det händer mycket på nätet som vi vuxna har svårt att hänga med i. Därför vill Nyköpings kommun stötta vårdnadshavare med information om utsatthet på nätet.
I den krissituationen som vi just nu befinner oss i, är det fler barn än vanligt som befinner sig ute på nätet, ofta flera timmar om dagen. Det är viktigt att du som vårdnadshavare både själv sätter dig in i vilka risker som finns, och att du pratar med ditt barn om det.
Det finns väldigt mycket bra information att ta del av idag, här har vi samlat några olika länkar som du kan använda dig av:
Guide till hur du som förälder kan förhålla dig till ditt barns nätanvändning: https://internetstiftelsen.se/guide/ungas-integritet-pa-natet/
Konkreta råd om hur du som förälder kan förhålla dig till och stötta ditt barn i vardagen på nätet:
https://surfalugnt.se/atta-rad/
Råd till dig som förälder om barns psykiska hälsa: https://www.bris.se/for-vuxna-om-barn/just-nu/

fredag 17 april 2020

Vecka 16

Då var vi tillbaka efter påskledighet på tio dagar, en ledighet som verkligen var behövligt för många av oss.
Full av ny energi tog vi oss av denna veckan med att sammanfatta arbetet kring miljöhanteringen i återvinning, källsortering. Klassen har delats upp i mindre grupper där de tar reda på olika fakta om just sitt område. Framöver kommer det sedan presenteras för de andra i klassen med en redovisning.
I matematiken har eleverna arbetat med klockan och det är bra om ni tillsammans hemma fortsätter arbetet kring tid och klockan.
Svenskan har det arbetats med läsförståelse, rättstavning, sammansatta ord, skrivit vidare och redigerat sina berättelser,

I ämnet NO har vi arbetat med våra sinnen; smak, syn, hörsel, känsel, lukt och balans. Gjorde lite experiment kring våra olika sinnen. Kommer även nästa vecka ägna lite med tid till det i nästa vecka.

Tina har haft musik med eleverna den här veckan.
Idrotten har eleverna varit i skolskogen som ligger bakom sjukhuset. Här kommer Marcus fortsätta att ha idrotten för eleverna någon vecka till framöver.

Övrigt hade vi lite kalas i onsdag med popcorn och glass. Firade min dag tillsammans med eleverna. Mycket uppskattat med dans och lek också.
Vi avlsutade veckan med att eleverna skrev en lapp till er föräldrar om att de vill ta med "fredagsgott" på fredagar om de vill och kan. Detta har de tillsammans kommit fram till att de vill göra och sedan kommer vi utvärdera hur det fungerat. 

Då är det dags igen och kolla sina barns hår. Just nu florerar det löss på skolan igen. Ta gärna helgen till att se över håret noga, det går även vattkoppor på skolan.

Nästa vecka: Vecka 17
Måndag:       
Tisdag:          Idrott på skolan
Onsdag:         Ta med mappen till skolan
                      Idrott i skolskogen
Torsdag:        Läxmappen med hem.
Fredag:           

4 maj, skolan stängd. Studiedag
1 maj, röd dag.
21 maj, Kristi himmelsfärdsdag (en röd dag)
22 maj lovdag
12 juni Skolavslutning 
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Veckans tre frågor blev den här veckan:
Vad är tusen sjöarsland?
Ett (o)turligt tal?
En rymdtur?
*  *  *
Ha en fin helg

torsdag 16 april 2020

Skolavslutniningen den 12 juni

Förändrad skolavslutning och student i år

Studenten blir annorlunda och Vallarna och Rosvalla kommer inte att användas i årets skolavslutningar för de centrala F-6 skolorna och Nyköpings högstadium. Detta med anledning av regeringens beslut om förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare. Skolavslutningen kommer att ordnas av varje skola istället. Det kommer även att bli nya studentaktiviteter i vår och annorlunda studentfirande den 12 juni.

Det finns en webbsida om skolavslutning och student 2020 som kommer att uppdateras längre fram i vår.

Skolavslutning i grundskolan

- Vi har ingen möjlighet att veta hur läget kring Corona är vid skolavslutningen den 12 juni och eftersom det är en väldigt stor apparat för alla inblandade att arrangera eventet vid Vallarna så har vi redan nu beslutat att inte använda Vallarna i år, säger Anci Stierna, skolchef för F-6.
Istället för Vallarna blir det skolavslutningar på respektive skola och mer information kommer via skolan längre fram i vår.

https://nykoping.se/arkiv/nyheter/forandrad-skolavslutning-och-student-i-ar

tisdag 7 april 2020

Fjärilars liv

Under en tid i maj kommer klassen följa tistelfjärilens (Vanessa cardui) livscykel från larv till puppa och färdig fjäril. De tar hand om sin larv och observerar de olika utvecklingsstadierna, samt in information om karaktärer och egenskaper hos larven, puppan och fjärilen och funderar över hur dessa påverkar möjligheterna att överleva i naturen. När eleverna slutligen släpper ut sina fjärilar kan de berätta om vad fjärilarna behöver för att leva och hur de anpassade för att klara livet i frihet. med utgångspunkt i sin egen dokumentation sammanfattar eleverna fjärilens livscykel och jämför den med livscykler hos växter och andra djur.

Det övergripande syftet med temat är att eleverna ska se livscykeln och förändringar under livet som något generellt för alla levande organismer, men att förändringarna kan se olika ut för olika arter. Genom att studera en arts utseende och beteende kan man förstå mer om hur den samspelar med sin miljö för att överleva

Vi kommer efter påsk att påbörja arbetet kring temat med fjärilar med att läsa fakta och planera upp inför vårat kommande arbete.
Frågor och arbete som vi kommer arbeta kring innan larverna kommer:

  • Vad vet vi om fjärilar?
  • Vad ska larverna äta?
  • Att göra: iordningställ inför leverans av larverna.

Larverna kommer till klassen första veckan i maj.

fredag 3 april 2020

Kollektivtrafiken

Hej

Folkhälsomyndigheten ber samhället tillse att trängsel inte uppstår i busstrafiken. Viss trängsel finns i Nyköping i kollektivtrafiken endast vissa tider (vid skolstart och slut) och då i stadstrafiken.

Sörmlandstrafiken i samarbete med Nyköpings kommun vill komma med en tydlig uppmaning till alla som idag nyttjar stadsbussen, främst du som reser korta sträckor men kan gå eller cykla till skolan
Med hänvisning till Folkhälsomyndighetens nya direktiv gällande kollektivtrafik ber vi att alla elever som kan gå eller cykla till skolan ska göra det.
Detta för att undvika trängsel och ge plats på bussarna för de som verkligen måste resa och har långt till skolan eller arbetar med samhällskritiska funktioner.
Vi vill även förtydliga att även om ingång nu sker bak på bussarna så är det fortfarande ditt ansvar som resenär att resa med giltigt färdbevis. Om du reser utan giltigt färdbevis riskerar du tilläggsavgift vid kontroll.

Passa på under påsklovet att gör redo din cykel för våren och en mer hälsosam resa till skolan!

Med vänliga hälsningar
Anna

Anna Gustafsson | Kollektivtrafikstrateg
Samhällsbyggnad | Strategienheten 

Nyköpings Kommun | 611 83 Nyköping

vxl 0155-24 80 00 | direkt 0155-24 83 21 |

Så här säger de nya rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten gällande kollektivtrafik:

  • Personer över 70 år och de som tillhör andra riskgrupper bör begränsa sina fysiskt nära kontakter med andra och helt undvika att åka med kollektivtrafik och andra allmänna färdmedel.
  • Se till att köra i den omfattning som behövs för att minska risk för trängsel.
  • Se över och begränsa antalet resenärer per fordon utifrån fordonets utformning.
  • Informera resenärerna hur de ska minska risken för smittspridning.

Vecka 14

Det var lite förvirrande i måndags innan alla klockor i klassrummet hunnits med att ställas om. Vi ställde fram klockan en timme och med det så pratade vi om sommartid och vintertid. Nu har det börjat vara ljusare på kvällarna.Vilket alla tycker är skönt och att vi faktiskt snart kommer få varmare ute och så småningom om ett efterlängtat sommarlov.  Så här veckan innan påsklovet har varit full med nya kunskaper.

Den här veckan har eleverna i SO arbetat med religion och sett närmare på kristendomen, så har vi även pratat om påsken och dess traditioner.  

I ämnet NO har vi arbetat vad skillnaderna är mellan NO´s olika uppdelningar och vad de står för och svarat på frågor tillsammans om varje ämne inom NO; Kemi, biologi och fysik.

I svenskan har eleverna arbetat med nya ord i veckans-ord och skrivit vidare på sina berättelser ”Min lärare blev kidnappad av sin utomjordiska dubbelgångare” (mycket spännande läsning). Vi har arbetat om ”ng-ljudet” och hur vi skriver i olika ord men att det låter lika (ex. ung, vagn, tänk). Den här veckan har vi uppmärksammat ”barnboksdagen” som inföll den 2 april, en dag som är att fira efter barnboksförfattaren HC Andersen från Danmark. Han har bland annat skrivit ”kejsarens nya kläder” och ”Den lilla fula ankungen”.

Matematiken har eleverna bekantat sig med tallinjen 0 till 1000, jämfört tresiffriga tal, övat på att addera och subtrahera ental utan tiotalsövergång, övat på att addera och subtrahera med hela tiotal.

Vi har arbetat kring frågor om källsortering och sett på filmer från ”Pantresan” som handlar om återvinning och återbruk.  Den här veckan pratade vi om metall och hur det kan återvinnas. Eleverna har som uppgift ta reda på hur mycket pant som familjen samlar in och lämnar in på återvinning. De ska även se vilka symboler som finns på förpackningar om miljön de har hemma.

Tina har haft musik med eleverna den här veckan.
Idrotten har varit inställd den här veckan. Idrotten kommer Marcus ta igen efter påsken och veckorna fram till sommaren i form av friluftsdag med mera.

Vi avslutade veckan med att ha påskäggjakt på skolgården. Vår idrottslärare hade gömt/lagt ut pappersägg runt på skolgården och eleverna fick på signal leta efter äggen. Sedan räknade vi ihop klassresultatet. Klass 2 vann dock inte men vi är ändå vinnare ansåg vi med alla de punkter som vi tillsammans räknade upp (samtala gärna om det hemma). Övrigt har eleverna i bilden tillverkat påskkort som tanken är att de ska ge till någon som behöver uppmuntras.

Eleverna har den här veckan fått med sig sina mappar med information till dig som vårdnadshavare och så har eleverna igen fått ett lovuppdrag, ”jag harläst”
Eleverna skriver in meiladressen så jag sedan kan se de uppgifter som de har gjort under veckan,

Nästa vecka: Påsklov och då är det ingen skola vi ses igen tisdag den 14 april.

Vecka 15
Måndag:        Lov
Tisdag:          Idrott på skolan
Onsdag:         Ta med mappen till skolan
                      Idrott på skolan
Torsdag:        Läxmappen med hem.
Fredag:           

vecka 15, påsklov

 4 maj, skolan stängd. Studiedag

1 maj, röd dag.
21 maj, Kristihimmelsfärdsdag (en röd dag)
22 maj lovdag
12 juni Skolavslutning 
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Veckans tre frågor blev den här veckan bara två:
Djup djupare djupast, vad är det?
En strålande dagbok?
*  *  *
Ha en fin helg och ha ett underbart lov
Önskar er alla en Glad Påsk

Till alla fantastiska föräldrar/vårdnadshavare

Till alla fantastiska föräldrar/vårdnadshavare i klass 3A. Tusen tack till er alla för att jag fått/haft förmånen till att få undervisa de...