fredag 27 mars 2020

Nuläge och prognos åk F-6 

Hej!
Vi vill informera dig som vårdnadshavare att vi i nuläget försöker arbeta på som vanligt på skolan utifrån de förutsättningar, regler och riktlinjer som finns från Folkhälsomyndigheten och andra myndigheter i Sverige.

Undervisningen sker i skolan enligt ordinarie schema och vi kompletterar med flexibel undervisning med hjälp av digitala verktyg i den omfattning vi kan för elever som är frånvarande under en längre tid.

Vi har i dagsläget relativt hög personalfrånvaro men kan hantera detta genom omprioriteringar och omfördelning av personal. Personal- och verksamhetsplanering sker varje morgon. Samverkan pågår mellan verksamheter och vikarier tas in vid behov. Vi är tacksamma om du fortsätter att sjuk- och friskanmäla ditt barn enligt de rutiner som finns.

Vi arbetar också med förberedelser för att få distansundervisning att fungera vid en eventuell stängning av skolan. Det innebär i första hand användning av Google Classroom (informationsplattform om innehållet i undervisningen per ämne) och Google Meet (digitalt verktyg för videomöten).

Vid en eventuell stängning av skolan och undervisning på distans kommer vi som skola gör allt vi kan för att hålla samma kvalitet som vanligt på undervisningen, men det är ofrånkomligt att ett större ansvar då faller på dig som vårdnadshavare att stödja och peppa ditt barn ännu mer än vanligt.

Vi planerar för att särskilda undervisningsgrupper, grundsärskolan och elever med behov av särskilt stöd ska behålla sin ordinarie organisation och undervisningsstruktur så långt det är möjligt.

Information om inställda nationella prov

De nationella proven har ställts in i hela Sverige och i alla årskurser för läsåret 19/20. Skolverket har fattat beslut med anledning av att:
  • Skolornas situation är mycket pressad vad gäller arbetet att hitta nya former för undervisning och driva verksamhet med förändrade förutsättningar.
  • Nuvarande läge i skolan är mycket osäkert och situationen kan ändras mycket snabbt. Att i det läget skicka ut hundratusentals prov som behöver tas om hand av skolpersonal är inte lämpligt. 
  • Skolverket gör bedömningen att proven inte skulle uppfylla sitt betygsstödjande syfte om varje enskild rektor eller huvudman skulle få när och om proven ska genomföras.
Vi återkommer med mer information om vad det innebär. Följ kommunens information på webben för löpande uppdateringar och förändringar i verksamheten.

Hälsningar, Anci Stierna
skolchef och Rektorsgruppen för åk F-6

Vecka 13

Veckan har förflutit precis enligt schema eller nästan kan man säga med några justeringar. Ingen idrott då Marcus var hemma från skolan. Igår fick barnen med sig sin läxa hem, 15 nya ord att lära sig att skriva rätt och en läs-uppgift med att svara på frågor på medföljande pappret. Glöm inte att skriva namn på lappen och skriva rubriken på uppgiften är vad eleverna fått som instruktioner till läxuppgiften. Idag skickade jag även med en lapp till dig som vårdnadshavare om frågor kring dator och uppkoppling som jag gärna vill ha tillbaka på måndag eller via mejl.  

På grund av rådande situation med viruset som nu härjar i välden så har många elever varit hemma denna vecka på grund av sjukdom. Viktigt här är att man följer instruktionen som kommunen har på sin hemsida gällande sjukdom. 48 timmar hemma symtomfri innan man kommer tillbaka till skolan. De som har varit och är hemma har fått hem sina skolböcker för hemstudier med planering som jag har bifogat till var och en. Jag kommer att skicka hem även nästa vecka om det är så att man är hemma då också.

Den här veckan har eleverna i SO arbetat kring ämnet religion och dess symboler. Nästa vecka ska vi titta närmare på kristendomen.

I ämnet NO har vi arbetat om rovdjur i Sverige, björn, järv, varg och lo. Klassen delades in i fem grupper och tillsammans fick de läsa om ett djur som de sedan letade fakta om och tillsammans fick de sedan presentera det djur som det blev tilldelade inför klassen. Dock var det en grupp som inte arbetade med faktatext om ett rovdjur och det var en grupp som arbetade om faktatext om älgen.

I svenskan har eleverna arbetat med nya ord i veckans-ord och skrivit vidare på vår berättelse ”Min lärare blev kidnappad av sin utomjordiska dubbelgångare” (mycket spännande läsning. Många har blivit klara och har påbörjat finjusteringen i sin text. Vi har arbetat kring media och dess betydelse i världen och tittat på hur det var förr och hur vi har det idag.



Vi har bekantat oss i matematiken med tallinjen 0 till 1000, jämfört tresiffriga tal, övat på att addera och subtrahera ental utan tiotalsövergång, övat på att addera och subtrahera med hela tiotal.  

Vi har arbetat kring frågor om källsortering och sett på filmer från ”Pantresan” som handlar om återvinning och återbruk.  Den här veckan pratade vi om drivmedel och koldioxid.

Tina som har musiken har skickat hem läxa som är till på onsdag gällande musiken.

Vi välkomnade en ny elev till klassen denna vecka så nu är vi 24 elever i klassen, 14 pojkar och 10 flickor.

Nästa vecka:

Måndag:       
Tisdag:          Idrott på skolan
Onsdag:         Ta med läxan till skolan
                      Idrott på skolan
Torsdag:        Läxmappen med hem.
Fredag:          Påsklovslek på skolgården

vecka 15, påsklov
 4 maj, skolan stängd. Studiedag
1 maj, röd dag.
21 maj, Kristi himmelsfärdsdag (en röd dag)
22 maj lovdag
12 juni Skolavslutning 
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Veckans tre frågor:
Vilket djur kommunicerar med ljud som vi inte kan höra?
Örnbekymmer på månen?
Hur gamla var de yngsta som bestigit väldens högsta berg?
*  *  *
Ha en fin helg


lördag 21 mars 2020

Läget i grundskolan

För att bromsa spridningen av det nya coronaviruset är det viktigt att:

  • ditt barn stannar hemma om de känner sig sjuka med snuva, hosta och/eller feber, även vid lindriga symptom.
  • varje elev eller medarbetare som varit hemma och varit sjuk måste ha minst två friskdagar hemma innan man återvänder till skolan. Detta är ett generellt krav ifrån Folkhälsomyndigheten och måste respekteras.
Vi har en ökad frånvaro bland medarbetare och elever, vilket påverkar skolans förmåga att bedriva undervisning jämfört med under ordinarie förutsättningar. Skola och fritidshem planerar för att kunna omorganisera undervisning och omsorg i den mån som behövs för att kunna fortsätta bedriva verksamhet. 
Vilka åtgärder som krävs kan snabbt komma att förändras och är något som ses över varje dag. Vi tar en dag i taget och försöker normalisera elevernas vardag i mesta möjliga mån.
Genomförda förändringar per den 18 mars:
  • utflykter och studiebesök utanför skolan är inställda, inkl simundervisning
  • val nummer 2 till lunchen är borttagen på grund av personalbrist hos Måltidsservice
  • klasser och fritidshemsgrupper med få elever slås ihop
  • det finns fler vikarier än vanligt i verksamheten
  • icke akuta möten skjuts på framtiden då verksamheten behöver prioritera undervisningen
Vi pratar med eleverna om corona, det handlar bland annat om hur viktig handhygienen är, att hitta information på rätt webbsidor och inte tro på eller sprida rykten.
Tips på webbsidor som handlar om information om corona till barn:
Följ informationen på nykoping.se

fredag 20 mars 2020

Vecka 12

Vilken vecka det har varit. På grund av rådande situation med viruset som nu härjar i välden så har många elever varit hemma denna vecka., på grund av sjukdom och till viss del beviljad ledighet. Totalt har vi haft omkring 50-60% av eleverna i skolan. De som har varit hemma har fått hem sina skolböcker för hemstudier med planering som vi lärare har bifogat till var och en. Vi har fått ställa in besök på Sörmlandsmuseum den här veckan. Och vi ställde in Friluftsdagen.

Den här veckan har eleverna arbetat med den sista delen av ”förr och nu” i SO. Vi har tittat på ”när farfar var liten” och arbetat kring frågor om hur det var förr och hur vi faktiskt har det idag. Som sagts å blev Museum-besöket som vi skulle gått på i torsdags inställt men vi har blivit lovade att kunna besöka det lite senare (maj-juni).

I ämnet NO har vi fortsatt arbetet kring vad som händer på våren med djur och natur. Det som normalt ”sover i snö och som väcks i tö”, och vi har pratat om vårdagjämningen. Startskottet inför den tidiga våren och då dagen är lika lång som natten.

Svenskan: Vi arbetat med läsförståelse, veckans ord och skrivit vidare på vår berättelse ”Min lärare blev kidnappad av sin utomjordiska dubbelgångare”. Vi har arbetat om känslor och då samtalat om vad ilska är och att känslor är viktiga att ha för att kunna uttrycka sig då man tycker något är bra eller ej.  

Matematiken Den här veckan har vi gått in i kapitel 2 där vi påbörjat att arbeta med talen 0-1000, problemlösning, arbetat med miniräknare.

Från måndag den 23 kommer klassen utökas med ytterligare en elev. Från måndag kommer det vara 24 elever i klassen, 14 pojkar och 10 flickor.

Nästa vecka:

Måndag:        Ny elev börjar i klassen.
Tisdag:          
Onsdag:         Ta med läxan till skolan
                      Idrott på skolan, ta med idrottskläder.
Torsdag:         Läxmappen med hem.
Fredag:            

vecka 15, påsklov
 4 maj, skolan stängd. Studiedag
1 Maj, röd dag.
21 maj, Kristi himmelsfärdsdag (en röd dag)
22 maj lovdag
12 juni Skolavslutning 
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Veckans tre frågor:
Varför är citroner sura?
Kan hålla andan i 18 minuter?
Hur många olika bilsorter finns det i världen?
*  *  *
Ha en fin helg

lördag 14 mars 2020

Lunch vecka 12

Måndag2020-03-16
Grönsakslåda med keso, kokt potatis
Fisk Björkeby (sej med ett täcke av ströbröd och persilja) och potatismos
Tisdag2020-03-17
Krämig linssås med örter och Spaghetti
Köttfärssås och spaghetti
Onsdag2020-03-18
Veg Stroganoff med matvete
Potatisbullar, bönfräs och lingonsylt
Torsdag2020-03-19
Broccolipaj
Kycklingsoppa med soltorkad tomat, mjukt bröd och ost
Fredag2020-03-20
Pulled Pease med klyftpotatis och BBQ sås
Pulled pork med klyftpotatis och BBQ sås

fredag 13 mars 2020

Så pratar du med ditt barn om viruset....

Så pratar du med ditt barn om viruset
·         Coronaviruset sprids snabbt över världen och skapar en oro hos många – även barn.
·         Medierapporteringen är enorm och smittan är ju det stora samtalsämnet för många – men hur tar man upp det med barnen?
·         "Var lyhörd, var tydlig och konkret, anpassa efter barnets åldersnivå och spill inte över din egen oro till barnet"

Att prata med barn om Corona-viruset

Det viktigaste du kan göra som vuxen är att trygga, lugna och stärka barnets känsla av kontroll. För att göra det måste du ta reda på vad just ditt barn vet och behöver!

https://www.bris.se/for-vuxna-om-barn/just-nu/att-prata-med-barn-om-corona-viruset

Vecka 11

Då har det gått nio skolveckor av terminens alla 21 veckor vilket betyder att vi har kommit halvvägs av snart av denna termin. Den här veckan var det fyra skoldagar av veckans normalt fem dagar då det var studiedag i onsdags. Den här veckan välkomnade vi en ny elev i klassen. Nu är vi 23 elever i klassen, 14 pojkar och 9 flickor.

Den här veckan har vi arbetat med:
SO: Arbetar kring hur det var i hemmen för 100 år sedan och jämfört med hur det ser ut idag våra hem. Vi kommer att arbeta även nästkommande vecka kring ”förr och nu” och då se lite på skillnaderna kring yrken och vad som hänt under de senaste 100 åren och vad barn lekte med förr och till skillnad hur barn leker idag. Den 19 mars kommer vi i klassen att gå till Sörmlandsmuseum för att bli guidade i ämnet också och se på hur det kunde se ut för 100 år sedan. Finns möjlighet för dig som förälder att komma med den dagen som stöd i klassen (dock kan jag bara ta med max 2 st) (så skulle du vilja komma med så sänd mig gärna ett mail, först till kvarn).

Svenskan: Vi arbetat med läsförståelse, veckans ord, skriver en saga, skrivit brev till vår ”vänklass” och vi har arbetat med läs och skrivprogram på dator och Ipad.

Matematiken Den här veckan har vi gått in i kapitel 2 där vi påbörjat att arbeta med med talen 0-200, problemlösning, arbetar med positionssystemet med ental, tiotal och hundratal. Spelat spel i grupp om två och två, brädspel i addition, subtraktion, klockan.

Engelskan arbetade vi med olika ord och fraser och läste och lyssnade på en bok på engelska.
Musiken hade eleverna tillsammans med Tina och de spelade på keyboard.
Idrotten hade eleverna tillsammans med Marcus på skolan ute på fotbollsplanen. 

Extra: Idag fredag den 13 mars har Thailand firande av sitt nationaldjur, nämligen Elefanten. Med det så tittade vi på en film om elefanten och så sjöng vi en såg elefantsång på thailändska. En sång som blev mycket uppskattad. Eleverna fick lära sig skillnaden mellan den afrikanska elefanten och den asiatiska elefanten.

Läxan är hemskickad tillsammans med lite andra papper som är till dig som vårdnadshavare.

Läxa:             Fredag 13 mars till onsdag den 18 mars.
Ta med läxmappen på onsdag
Vissa elever kommer att få med sig extra material som de kan arbeta med och några elever har valt att ta med sig böcker från skolan som de kan läsa under veckan, ett val de tagit själva om att vilja göra. Läsning är bra!

NÄSTA VECKA!
Måndag:       
Tisdag:          Idrott på skolan (inga idrottskläder med)
Onsdag:         Ta med läxan till skolan
                      Idrott på Östra skolan, ta med idrottskläder.
Torsdag:        Sörmlandsmuseum: "Mina drömmars stad!" kl:9:00-10:30. Läxmappen med hem. 
Fredag:          Friluftsdag: Kläder efter väder men ta gärna med en vattenflaska. Skolan bjuder på frukt.

Kommande händelser:
Vi kommer att ha Påskjakt på skolan den 3 april där vi tillsammans går till vår "skolskog" som ligger vid Hållet/bakom sjukhuset.. Är det någon förälder som har lust och möjlighet att följa med, då vi är i behov ett par extra ögon och händer under påskaktiviteten. Anmäl ert intresse till klassläraren och först till kvarn gäller.

Vecka 15 Påsklov
4 maj Skolan stängd. Studiedag
1 Maj (röd dag).
21 maj Kristihimmelsfärdsdag  (en röd dag)
22 maj Lovdag
12 juni Skolavslutning
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Veckans tre frågor:
Varför har råttorna vita råttor röda ögon?
Hur många olika trädsorter finns det i världen? Varför har spindeln åtta ben?

*  *  *
Ha en fin helg

torsdag 12 mars 2020

Ur region sörmlands sida:
Ska jag söka vård?
Om du har luftvägssymtom som hosta och feber (även lindriga symtom), är det viktigt att du stannar hemma från jobb och skola och begränsar sociala kontakter där smitta riskerar att överföras. Behöver du sjukvårdsrådgivning  ringer du 1177 Vårdguiden.
Följ Svt:s Nyhetsrapporter dagligen
Med Vänlig Hälsning
Mia Elf, Skolsköterska 

tisdag 10 mars 2020

Studiedag, onsdag 11/03

Skolan är stängd då vi lärare på skolan har Studiedag

Så onsdag den 11/03 är  Fritids är öppet som vanligt.

fredag 6 mars 2020

Nu börjar våren komma och möjligheten att cykla blir stor

Att cykla är bra ur många olika aspekter, både för det enskilda barnet och för samhället, men ofta är trafikmiljön inte anpassad till barns, eller för den delen vuxnas, cyklande.
Barn som är yngre än 12 år har oftast inte de förutsättningar som krävs för att cykla i komplicerade trafikmiljöer. I måttligt trafikerad miljö kan man som förälder eller annan vuxen cykla tillsammans till skolan när barnet är 7-8 år. Man bör dock välja att stiga av cykeln och gå över vägen i korsningar. För cykling i mer trafikerade miljöer bör man vänta ytterligare några år. Till och med det år barnet fyller 8 år får barnet cykla på gångbana/trottoar om cykelbana saknas.
Läs mer i följande länk:
NTF-säker trafik

Vecka 10

Nu har det gått några dagar in i mars och vi har precis börjat att prata om våren på NO-lektionerna. Samtal och arbete kring vilka djur som vaknar ur sina iden och om vilka djur som återvänder till Sverige. Vi arbetar även kring vilka vårtecken som vi hittills har hunnit att se och även vilka vi förväntar oss att se de kommande veckorna.

SO har vi arbetar kring hur det var i skolan för 100 år sedan och jämfört med hur det ser ut idag i skolan. Vi kommer att arbeta även nästkommande vecka kring ”förr och nu” och då se lite på skillnaderna kring yrken och vad som hänt under de senaste 100 åren. Den 19 mars kommer vi i klassen att gå till Sörmlandsmuseum för att bli guidade i ämnet också och se på hur det kunde se ut för 100 år sedan. Finns möjlighet för dig som förälder att komma med den dagen som stöd i klassen (dock kan jag bara ta med max 2 st) (så skulle du vilja komma med så sänd mig gärna ett mejl, först till kvarn).

Svenskan har vi arbetat med läsförståelse, veckans ord, dubbelkonsonanter, skriver en saga, skrivit brev till vår ”vänklass” och vi har arbetat med läs och skrivprogram på dator och Ipad.

Matematiken har vi avslutat kapitel 1 där vi har arbetat med att kunna lösa uppgifter i addition genom att först addera till helt tiotal, kunna lösa uppgifter i subtraktion genom att först subtrahera till helt tiotal. Kunna addera och subtrahera med hela tiotal och förstå och kunna använda den kommutativa lagen i addition. Kunna lösa uppgifter i addition med mellanled och kunna lösa uppgifter i subtraktion med mellanled. Har fått arbeta med att lösa textuppgifter och kunna göra talfamilj och även skilja på udda och jämna tal.
Nästa vecka ska vi börja kapitel 2 där vi ska arbeta med talen 0-1000.

bilden/teknik: Här arbetade eleverna med att följa en instruktion och arbeta med olika tekniker för att skapa ett ”Japanskt körsbärsträd” (se bifogad bild). 

Engelskan arbetade vi med olika ord och fraser och läste och lyssnade på en bok på engelska.

Musiken hade eleverna tillsammans med Tina och de spelade på keyboard.

Idrotten hade eleverna tillsammans med Marcus på Östra skolan.

Firade 300 dagar sedan skolstart (6/3). Det firade vi med att eleverna önskade film och mys med medtagna gosedjur.

Nästan alla utvecklingssamtal är nu gjorda.

Nästa vecka:

Måndag:        Ny elev kommer till klassen.
Tisdag:         
Onsdag:        Studiedag (eleverna är lediga från skolan) Fritids är öppet.
Torsdag:        Ta med Läxan till skolan. 
Fredag:         
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
*  *  *
Ha en fin helg

måndag 2 mars 2020

Kommunen följer utvecklingen av coronaviruset

Utvecklingen av coronaviruset

Kommunen följer utvecklingen av coronavirusutbrottet, covid-19, noga och de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten ger.

Var extra noga med att tvätta händerna

Som alltid i influensatider är det viktigt att tvätta händerna ofta. Genom att tvätta händerna kan du undvika att själv bli sjuk och att smitta andra.
• Tvätta händerna med tvål och vatten. Handsprit ger inte samma skydd men är ett alternativ om du inte har tillgång till två och vatten. Så här tvättar du händerna på ett bra sätt. 
• Undvik att röra vid ansiktet eller ögon samt undvik nära kontakt med sjuka människor.
• Hosta och nys i armvecket.

Lunch vecka 10

Måndag2020-03-02

Grönsakspytt med citron-och honungsyoghurt
Gryta med kidneybönor och krossad tomat, bulgur
Tisdag2020-03-03

Morotsbollar, kokt potatis och varm örtsås
Fiskgratäng med dill och potatismos
Onsdag2020-03-04

Nasi Goreng på quornstrimlor
Kycklinggryta i mild currysås och ris
Torsdag2020-03-05

Vegetarisk färssås och spaghetti
Grillkorv med potatismos och grillgurka
Fredag2020-03-06

Blomkål och broccoligratäng med kokt potatis
Pannkaka med sylt/äppelmos och hommus

Viktiga datum i vårens kalendarium

  • 11 mars, onsdag  Studiedag,. Fritids är öppet som vanligt.
  • Påsklov, vecka 15
  • 1 maj, lovdag (klämdag)
  • 4 maj, måndag, Studiedag. Fritids är öppet som vanligt.
  • 21 maj, Kristi Himmelsfärdsdag. 

Till alla fantastiska föräldrar/vårdnadshavare

Till alla fantastiska föräldrar/vårdnadshavare i klass 3A. Tusen tack till er alla för att jag fått/haft förmånen till att få undervisa de...