fredag 17 januari 2020

Vecka 3

Den här veckan har klassen igen arbetat med regler i trafiken och vikten med att använda reflexer då det är mörkt ute. Tillsammans såg vi en kort film som visade på hur stor skillnaden är då man har reflex och då man inte har reflex på sig då det är mörkt ute.

I svenskan har eleverna arbetat med läsförståelse och  vi har pratat om den text som vi läst tillsammans. Ordklasser som vi kommer arbeta med denna termin är substantiv, verb och adjektiv, och vi har nu börjat med vad som är just substantiv. Jag påminner ofta eleverna om att de ska skriva med storbokstav i en mening och så skriva med mellanrum och sedan med småbokstäver och avsluta med en punkt. Eleverna jobbar även med ord och bilder på Ipad och med kort enskilt och tillsamman om 2 stycken.

I NO har vi arbetat med hur året ser ut och vilka årstider är ett arbete som vi fortsatt med denna vecka. 

Svenska konstnärer och deras verk tittade vi på bildlektionen, de konstnärer som eleverna fick bekanta sig med var Hilding Linnqvist och Carl Larsson. 

I matematiken har vi precis avslutat arbetet med temperaturer och nästa vecka ska vi arbetat med vikter i matematiken. 

Musiken hade eleverna med Tina. Idrotten hade eleverna med Marcus på Östra skolan.

Frågor som vi funderat på:
Kan man ha skelettet på utsidan?
Var finns skelettet hos oss människor? Är det inuti eller utanpå våra kroppar?
Enkelt, inuti, eller hur? Vi har skelett för att stödja och skydda våra kroppar. Om vi ​​inte hade ett skelett, skulle vi bara vara en hög på golvet som inte kunde röra sig.
Men har du tänkt på att vissa djur har sitt skelett på utsidan av sina kroppar? Det kallas exoskelett. Ett exoskelett gör samma sak som våra skelett, det bär upp kroppen och skyddar den men är utanpå istället.
Kan du komma på något djur med exoskelett? Alla leddjur som insekter, spindlar, tusenfotingar och skaldjur till exempel krabbor och hummer har exoskelett.
Eftersom inte exoskelettet växer hos flera leddjur, som till exempel kräftor, måste de helt enkelt bytas ut när de blir större. Då kryper kräftan ur stitt gamla skal och ett nytt växer fram på den. Sköldpaddans sköld är också ett exoskelett. Så sköldpaddor har både exoskelett och endoskelett!
Har du någonsin räckt ut tungan?
Vi räcker ut våra tungor för busa eller att smaka på något. De flesta djur räcker också ut sina tungor, oftast för att äta men även av många andra anledningar. Kom ihåg att många djur inte har händer som de kan äta med, så de använder tungan för att få in maten. Ormar räcker ut sina tungor för att göra ljud och lukta (!). Hundar och katter räcker ut den för att dricka eller svalka sig om det är varmt. Men en krokodil kan inte räcka ut sin tungan! Det kan faktiskt inte röra sin tunga alls. Det sitter fast i gommen. Tungan används för att blockera halsen och luftvägarna från vatten och annat, eftersom det spenderar så mycket tid under vattnet. Men tungan gör inget för att hjälpa krokodilen att äta.
Har du någonsin försökt att äta utan att röra på tungan?
Varför nyser vi?
Blunda och föreställ dig nyklippt gräs. Tänk dig att du andas in djupt, njuter av den härliga doften, och så plötsligt AAAACCCCHOOOOOOO .... du nyser kraftig! Har det någonsin hänt dig? Att nysa är helt normalt för oss människor. Men varför gör vi det? Vad är det som får våra kroppar att nysa?
Inuti näsan har du massor av små hår och nervceller. När det kommer någon liten grej eller lukt som irriterar dessa nervceller triggar det en reflex som gör att vi nyser. Kroppen vill få bort det som stör genom att nysa. När du är förkyld finns det en massa små organismer som irriterar din näsans nervceller. AACCCHHOO låter det och ut flyger hundratusentals små partiklar, bakterier, baciller och annat, i en väldig fart!
Vad är bra att göra när man nyser och varför ska man göra det?

Det finns de som säger att man nyser i över 150 km/h och att man inte kan nysa med öppna ögon för då skulle ögonen flyga ut. Det är dock en myt. Snabbt går det när vi nyser, men snarare ca 20 km/h. Att vi blundar när vi nyser är troligen så att bacillerna inte ska komma in i ögonen, och inte för att hindra dem från att trilla ut. Hundar och många andra djur nyser också. 

Skickade med läxan i torsdags och tillsammans med läxan kom även matsedeln som gäller fram till sportlovet. Även en lapp om avlusningsdagar som är aktuellt i februari.
Förra veckan blev det fel i kopierandet och ”kopieringsnisse” hade fått med sig fel läsläxa som eleverna redan hade läst. Vi skrattade lite åt händelsen och kom fram till att repetition är bra då det var träning av läsning som är det viktiga.

Nästa veckan:
Läxa: Torsdag 16 januari till onsdag 22 januari. Skicka med mappen tillbaka till skolan.
Ta med läxmappen på onsdag och ta även med idrottskläder på onsdag.

Utvecklingssamtal: tisdag den 3 mars och torsdag den 5 mars har jag lagt ut tider för utvecklingssamtal som du som vårdnadshavare kan boka in för dig och ditt barn. 
Gå in på Edwise för bokning av tid.  

*  *  *
Ha en fin helg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Till alla fantastiska föräldrar/vårdnadshavare

Till alla fantastiska föräldrar/vårdnadshavare i klass 3A. Tusen tack till er alla för att jag fått/haft förmånen till att få undervisa de...