fredag 31 januari 2020

Lunch vecka 6

MÅNDAG
Morotsbiff med gräddsås och kokt potatis
Pannbiff med gräddsås och kokt potatis

TISDAG
Grönsaksrisotto med varm tomatsås
Fisk Björkeby, fiskfilé med persilja- lök och ströbrödstäcke, potatismos

ONSDAG
Asiatisk grönsaksgryta med vattenkastanj, lime, kokos och basmatiris
Märtas curry (Quorn, sweetchili, kokos) med ris

TORSDAG
Potatis och bönkaka med sweet chiliyoghurt
Italiensk kycklingsoppa med soltorkad tomat och basilika, bröd, ost

FREDAG
Spaghetti med linssås
Spaghetti med köttfärssås

Vecka 5

Veckan har farit i väldig fart och många nya saker har vi tagit till oss i kunskapsväg. 
Bland annat har vi lärt oss med om världen och dess gränser i SO och tittat närmare på klimatet i de sju olika världsdelarna vi har. 

I NO har vi testat ytspänningen i form att droppa vatten på ett mynt och sett hur många som kan få plats på innan det svämmar över och vi har tittat på ytspänningen i en vattendroppe som är hängande. Vårt arbete kring vatten kommer att fortsätta i olika former i några veckor till. 

Matematikbok 2A är avslutad och vi har påbörjat matematiken i en ny bok och med nya utmaningar. Har gjort ett matematiktest där resultaten för klassen visade på mycket bra resultat. Spelat olika matematiska mattespel. Samtalat om matematik och vad vi använder matematik till i vardagen. många olika och mycket intressanta matematiska vardagliga tillfällen som vi verkligen räknar delades och samtalades det om i klassrummet. Har påbörjat olika diagnoser i matematik för att se elevernas kunskapsnivå tydligare

I svenskan har vi arbetat med läsförståelse, veckans-ord, ordklassen "verb" (något man kan göra till ex. tuta och köra), haft ordtest på läxan. Svenskans diagnostest är nästan avslutat.

Engelskan har vi läst texter tillsammans och haft samtalat om texten på engelska. 

I bild/teknik har eleverna ritat en bild med två olika bilder i och sedan fått vika den på ett sett som man sedan kan se två olika bilder från två olika håll. 

Musiken inställd pga. sjukdom. 
Idrotten hade eleverna på Östra skolan. 

Läxan är hemskickad tillsammans med lite andra papper som är till dig som vårdnadshavare.

Varje dag har vi nu börjat med att ge maten i skolan olika betyg av rött, gult eller grönt kort. Sammanställningen ger vi sedan till köket så de vet vad vi i klass 2 tycker om maten som serverats. Vi pratar mycket om vikten att äta och den energi den ger för att vi ska orka studera och leka med mera. Vi känner att om vi kan så vill vi vara med och påverka och ge respons på maten som vi får. för säger man inget om det så kommer det vara som det alltid varit och utan förändring. 


Vill påminna om att boka in er för utvecklingssamtal som är den 3 mars och den 5 mars. Tider finns på Edwise.

Läs gärna information från vår skolsköterska Mia gällande smittspridning

Nästa vecka:

Läxa:             Torsdag 30 januari till onsdag den 5 februari. 
                      Ta med läxmappen på onsdag
Vissa elever kommer att få med sig extra material som de kan arbeta med och några elever har valt att ta med sig böcker från skolan som de kan läsa under veckan, ett val de tagit själva om att vilja göra. Läsning är bra!

Måndag:       
Tisdag:          Förälder på besök i klassen 8:10 till 12:00
Onsdag:         Ta med läxan till skolan
                      Idrott på Östra skolan, ta med idrottskläder.
Torsdag:        Vi kommer att prata om samerna och deras nationaldag som är just den 6 februari
Fredag:          Teater på Culturum med hela skolan.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Veckans tre frågor som vi ställde som ni kan prata om hemma:
Hur många grässtrån finns det i världen?
Vart ska man åka om man inte vill ha regn?
Vad äter igelkotten och varför har den taggar?
*  *  *
Ha en fin helg 

fredag 24 januari 2020

Lunch vecka 5


MÅNDAG  
Tarka Dahl (Linser och blomkål) Couscous
Chili con carne med ris
TISDAG
Broccoligratäng med linser ,kokt potatis
Laxpanett med kall dillsås, kokt potatis
ONSDAG
Grönsakspaella med salsa
Pannkaka med sylt , linspastej
TORSDAG  
Indisk böngryta med kokos samt bulgur
Kyckling i currysås, ris
FREDAG
Greenburger med bröd, potatismos samt dressing
Hamburgare med bröd, potatismos samt dressing

Vecka 4

Den här veckan har eleverna i SO arbetat med geografi om den stora vida värden, ”kontinenter och världenshaven”.

Svenska: Eleverna har arbetat med ordklassen substantiv, välskrivning, läsförståelse, veckans ord och högläsning i klassen. Några av eleverna har arbetat tillsammans med Monica som är vår speciallärare i svenskan.

Engelskan har eleverna jobbat med ord i siffror, färger och även frukter. Nästa vecka kommer vi arbeta med att läsa egna texter med ord som vi redan kan på engelska.

Vattnets tre former, fast, flytande och gas och då dess egenskaper. Nästa vecka kommer vi arbeta med ”blandningar och lösningar” och göra olika experiment.

Bilden och tekniken gjorde eleverna trolldeg tillsammans som även innehöll en hel del matematik med att läsa recept. Av trolldegen tillverkade eleverna lite olika saker så som fat, skålar, vulkaner, figurer med mera. Dessa ligger nu för torkning.

Musiken hade eleverna haft tillsammans med Tina.

Idrotten blev inställd på grund av sjukdom. Så eleverna var kvar på skolan med att vi då arbetade mera med svenskan och då även tillsammans med vår specialpedagog i svenska.

Läxförhöret på ”veckans ord” visade sig att nu fler börjat att träna på orden ordentligt (bättre resultat)

Nästa veckan:
Idrott:            Onsdag: Idrott, ta även med idrottskläder.
Läxa:             Torsdag 23 januari till onsdag 29 januari. 
                      Ta med läx-mappen på onsdag
Vissa elever kommer att få med sig extra material som de kan arbeta med och några elever har valt att ta med sig böcker från skolan som de kan läsa under veckan, ett val de tagit själva om att vilja göra. Läsning är bra!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Veckans tre frågor som vi ställde som ni kan prata om hemma:
Hur många ögon har skorpionen?
Finns det bara orange morötter?
Vilken är världens största orm?

*  *  *
Ha en fin helg

fredag 17 januari 2020

Vecka 3

Den här veckan har klassen igen arbetat med regler i trafiken och vikten med att använda reflexer då det är mörkt ute. Tillsammans såg vi en kort film som visade på hur stor skillnaden är då man har reflex och då man inte har reflex på sig då det är mörkt ute.

I svenskan har eleverna arbetat med läsförståelse och  vi har pratat om den text som vi läst tillsammans. Ordklasser som vi kommer arbeta med denna termin är substantiv, verb och adjektiv, och vi har nu börjat med vad som är just substantiv. Jag påminner ofta eleverna om att de ska skriva med storbokstav i en mening och så skriva med mellanrum och sedan med småbokstäver och avsluta med en punkt. Eleverna jobbar även med ord och bilder på Ipad och med kort enskilt och tillsamman om 2 stycken.

I NO har vi arbetat med hur året ser ut och vilka årstider är ett arbete som vi fortsatt med denna vecka. 

Svenska konstnärer och deras verk tittade vi på bildlektionen, de konstnärer som eleverna fick bekanta sig med var Hilding Linnqvist och Carl Larsson. 

I matematiken har vi precis avslutat arbetet med temperaturer och nästa vecka ska vi arbetat med vikter i matematiken. 

Musiken hade eleverna med Tina. Idrotten hade eleverna med Marcus på Östra skolan.

Frågor som vi funderat på:
Kan man ha skelettet på utsidan?
Var finns skelettet hos oss människor? Är det inuti eller utanpå våra kroppar?
Enkelt, inuti, eller hur? Vi har skelett för att stödja och skydda våra kroppar. Om vi ​​inte hade ett skelett, skulle vi bara vara en hög på golvet som inte kunde röra sig.
Men har du tänkt på att vissa djur har sitt skelett på utsidan av sina kroppar? Det kallas exoskelett. Ett exoskelett gör samma sak som våra skelett, det bär upp kroppen och skyddar den men är utanpå istället.
Kan du komma på något djur med exoskelett? Alla leddjur som insekter, spindlar, tusenfotingar och skaldjur till exempel krabbor och hummer har exoskelett.
Eftersom inte exoskelettet växer hos flera leddjur, som till exempel kräftor, måste de helt enkelt bytas ut när de blir större. Då kryper kräftan ur stitt gamla skal och ett nytt växer fram på den. Sköldpaddans sköld är också ett exoskelett. Så sköldpaddor har både exoskelett och endoskelett!
Har du någonsin räckt ut tungan?
Vi räcker ut våra tungor för busa eller att smaka på något. De flesta djur räcker också ut sina tungor, oftast för att äta men även av många andra anledningar. Kom ihåg att många djur inte har händer som de kan äta med, så de använder tungan för att få in maten. Ormar räcker ut sina tungor för att göra ljud och lukta (!). Hundar och katter räcker ut den för att dricka eller svalka sig om det är varmt. Men en krokodil kan inte räcka ut sin tungan! Det kan faktiskt inte röra sin tunga alls. Det sitter fast i gommen. Tungan används för att blockera halsen och luftvägarna från vatten och annat, eftersom det spenderar så mycket tid under vattnet. Men tungan gör inget för att hjälpa krokodilen att äta.
Har du någonsin försökt att äta utan att röra på tungan?
Varför nyser vi?
Blunda och föreställ dig nyklippt gräs. Tänk dig att du andas in djupt, njuter av den härliga doften, och så plötsligt AAAACCCCHOOOOOOO .... du nyser kraftig! Har det någonsin hänt dig? Att nysa är helt normalt för oss människor. Men varför gör vi det? Vad är det som får våra kroppar att nysa?
Inuti näsan har du massor av små hår och nervceller. När det kommer någon liten grej eller lukt som irriterar dessa nervceller triggar det en reflex som gör att vi nyser. Kroppen vill få bort det som stör genom att nysa. När du är förkyld finns det en massa små organismer som irriterar din näsans nervceller. AACCCHHOO låter det och ut flyger hundratusentals små partiklar, bakterier, baciller och annat, i en väldig fart!
Vad är bra att göra när man nyser och varför ska man göra det?

Det finns de som säger att man nyser i över 150 km/h och att man inte kan nysa med öppna ögon för då skulle ögonen flyga ut. Det är dock en myt. Snabbt går det när vi nyser, men snarare ca 20 km/h. Att vi blundar när vi nyser är troligen så att bacillerna inte ska komma in i ögonen, och inte för att hindra dem från att trilla ut. Hundar och många andra djur nyser också. 

Skickade med läxan i torsdags och tillsammans med läxan kom även matsedeln som gäller fram till sportlovet. Även en lapp om avlusningsdagar som är aktuellt i februari.
Förra veckan blev det fel i kopierandet och ”kopieringsnisse” hade fått med sig fel läsläxa som eleverna redan hade läst. Vi skrattade lite åt händelsen och kom fram till att repetition är bra då det var träning av läsning som är det viktiga.

Nästa veckan:
Läxa: Torsdag 16 januari till onsdag 22 januari. Skicka med mappen tillbaka till skolan.
Ta med läxmappen på onsdag och ta även med idrottskläder på onsdag.

Utvecklingssamtal: tisdag den 3 mars och torsdag den 5 mars har jag lagt ut tider för utvecklingssamtal som du som vårdnadshavare kan boka in för dig och ditt barn. 
Gå in på Edwise för bokning av tid.  

*  *  *
Ha en fin helg

söndag 12 januari 2020

Ansvar på morgonen innan skolstart

Ni som inte har fritidsplats för ert barn på skolan är det viktigt att veta att ni själva har ansvar för ert barn för tiden de kommer före kl 8:10 eller er som har fritidsplats men inte lagt in om att ert barn ska ha morgonfritids i schemat. 

Fritids har endast ansvar över de barn som är inskrivna på fritids och är schemalagt och kan inte ta ansvar över de barn som inte har anmält  den fritidstiden. 
Skulle ni behöva morgonfritids kan man ansöka om det på Nyköpings kommuns hemsida.

fredag 10 januari 2020

Vecka 2

Hej 

Nu har första veckan av terminen gått och vi har tillsammans haft en fin vecka med nya kunskaper.
Vi fyller på vår kunskapsbank med kunskaper för framtiden. 

Den här veckan har eleverna i årskurs arbetat med "Årshjulet". Hur många månader har vi på ett år?-, hur många dagar har vi på ett år?-  hur många veckor är det på ett år?- Vilka årstider har vi under ett år?-. Många frågor har besvarats och vi har arbetat kring dessa frågor alla tillsammans. 

Eleverna har arbetat med läsförståelse och tittat på en tavla "torget i Chinon". Vi pratade om konst och vad vi kunde se på konstverket som konstnären Hilding Linnqvist har målat. 
I engelskan har eleverna arbetat med sinnen. I matematiken har eleverna arbetat vidare där vi slutade i höstas med att göra klart det kapitlet om bråk. 

I bild har eleverna vikt och klippt efter instruktioner och tillverkat tredimensionell snögubbe i papper. 

Vi har funderat på frågor som:
  • Var kommer pastan ifrån?
(Många tänker nog på Italien eftersom de äter så mycket pasta och lasagne där idag. Men mycket tyder på att den uppfanns i Kina. Arkeologer  hittade en skål med pasta nudlar som var 4000 år gamla.)
  • Varför spinner katten?
( Man vet inte helt säker varför, men för det mesta spinner en katt när den är glad, ungefär som att den ler. Så då är det inte så konstigt att den börjar spinna om du klappar den eller när den får gosa i ditt knä. bland kan den också spinna när den är rädd eller stressad, till exempel om du tar den till veterinären. Då hjälper spinnandet katten att lugna ner sig. Men hur kan katter spinna egentligen?
Man vet inte helt säkert. Jama kan den bara göra vid utandning, precis som vi bara kan prata vid utandning, (testa själv). Det mystiska med det spinnande ljudet är att det kommer både när katten andas in och ut, och att den kan jama samtidigt. En teori är att det är många, snabba sammandragningar av små muskler i struphuvudet som orsakar ljudet.)
  • Hur många språk finns det i världen?
(Vår värld är full av många olika kulturer, och de flesta har sitt eget språk. Faktum är att det finns mellan 6000-7000 olika språk som används i världen. I många länder pratar man mer än ett språk.
Landet Papua Nya Guinea har flest språk i hela världen. Papua Nya Guinea består av en större ö som de delar med Indonesien och flera intilliggande öar i Stilla Havet, nära Australien. Där pratar man över 850 olika språk (inte dialekter), vilket är över 10% av alla världens språk! Detta trots att det bara bor 7,5 miljoner människor där vilket är färre än i Sverige.
I Papua Nya Guinea bor det många olika folkgrupper som varit väldigt isolerat från varandra med egna kulturer, ritualer och traditioner. På så sätt utvecklade dessa folkgrupper även egna språk. Även om de pratar så många olika språk har man bestämt sig för tre officiella språk: engelska, hiri motu, tok pisin.

Musiken har eleverna haft tillsammans med Tina och idrotten hade eleverna tillsammans med Marcus på Östra skolan. 

Läxa: Torsdag 9 januari till onsdag 15 januari. Skicka med mappen tillbaka till skolan. 

Ha en fin helg

Till alla fantastiska föräldrar/vårdnadshavare

Till alla fantastiska föräldrar/vårdnadshavare i klass 3A. Tusen tack till er alla för att jag fått/haft förmånen till att få undervisa de...